Nederlandse grootbanken krijgen niet alleen concurrentie van betaalapps en crowdfundleningen die door niet-banken worden aangeboden. Zogenoemde FinTechs knagen ook aan de traditionele dominantie van grootbanken bij het bedienen van internationaal opererende kleine en middelgrote bedrijven.

Nederlandse mkb-bedrijven die internationaal zakendoen regelen de financiële afhandeling van im- en exportransacties van oudsher via één van de grootbanken: ABN Amro, ING of Rabobank. Dan gaat het bijvoorbeeld om valutatransacties en handelsfinanciering.

Deze markt is sinds een jaar echter duidelijk in beweging. Zo werd in februari 2014 de Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschapppij (NBWM) actief als valutaspecialist voor het mkb. Zie ook dit interview met directeur Pieter-Jan Datema.

Daarnaast is de Britse startup Ebury sinds een jaar in Nederland aanwezig. Ebury is in 2009 in Londen begonnen en heeft inmiddels kantoren in Madrid, Malaga, Warschau en Amsterdam.

Donderdag maakte Ebury bekend in een nieuwe investeringsronde omgerekend 77 miljoen euro te hebben opgehaald bij de bestaande aandeelhouder 84North en investeringsfonds Vitruvian Partners.

Ebury; expansie in Nederland

“We zijn vorig jaar in Nederland gestart met zes mensen en inmiddels werken er al ruim veertig mensen voor Ebury Amsterdam. Dankzij de nieuwe investeringen kunnen we de komende tijd nog eens een kleine veertig mensen extra in dienst nemen”, geeft directeur Benelux en Frankrijk Rob Adrichem aan in een persverklaring.

De Amsterdamse vestiging van Ebury is volgens Adrichem direct winstgevend geweest. Het bedrijf dat zichzelf een typische 'FinTech' noemt, richt zich vooral op exporteurs en importeurs in het mkb. "Wij helpen ze met het afdekken van valutatransacties, maar ook kunnen we hen kortlopende financieringen aanbieden. Daarmee hebben we een gat in de markt gevuld, want tot onze komst waren deze bedrijven aangewezen op de grootbanken. (...). Wij werken met kleine marges, waardoor we veel aantrekkelijker zijn voor hen."

Net als NBWM zegt Ebury middelgrote en kleine bedrijven goedkoper te kunnen bedienen dan de Nederlandse grootbanken, die zich bovendien qua dienstverlening sterk op het grootbedrijf zouden richten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl